Morgen nemen we blazers op voor de nieuwe plaat, maar misschien is het een goed moment om even terug te kijken naar hoe we deze zomer te werk gingen. Na drie platen hebben we met de groep een beetje een eigen manier van werken ontwikkeld.

Je kan platen op veel manieren opnemen. Veel klassieke platen zijn bijvoorbeeld quasi live opgenomen , met iedereen op de studiovloer die samen spelen en eventueel de zang of andere partijen die achteraf via overdubs toegevoegd worden. Nadeel van zo een manier van werken – maar ook een deel van de charme – is dat er vaak wel wel wat overspraak is. In de microfoons van de drums hoor je misschien iets van de piano of vice versa (zo ontstond een deel van de klassieke klank van Mia van Gorky bijvoorbeeld). Dit maakt het corrigeren en mixen allemaal wat moeilijker. Er zijn ook veel voordelen, misschien de belangrijkste wel dat je als band letterlijk op elkaar inspeelt.

Deze aanpak gebeurt nog steeds, maar vaak kiest men vandaag voor een andere benadering waarbij je een guide track maakt waarbij je de stem opneemt samen met een eenvoudig begeleiding op basis van een click track om alles mooi strak te houden en vervolgens een arrangement uitwerkt stap per stap, instrument per instrument dat je telkens apart opneemt. Het voordeel is geen overspraak en deze manier van werken laat iemand als Augustijn toe om het merendeel van de instrumenten zelf in te spelen.

Maar bij Blue and Broke hebben we een soort best of both worlds-aanpak. We kozen niet zomaar voor Daft studios. Het grote voordeel van deze topstudio is dat er een zeer grote studioruimte is waar we alle instrumenten kunnen opstellen als een gigantische speeltuin.  De versterkers staan geïsoleerd in aparte ruimtes om overspraak te voorkomen, maar we spelen samen… de guide track in.

Hoe verloopt een typische opname van B&B? We beginnen alle vijf samen in de grote studioruimte en beluisteren even nog de beste repetitie-opname van de song die we hebben. Vervolgens spelen we de song een paar keer door tot alles goed voelt en checken we welk tempo het beste voelt/klinkt voor de click track. Vervolgens spelen we de song samen in met Melissa nog bij ons als een heuse live-opname, maar wel al op het juiste, vaste tempo. We nemen dus als groep de guide track op. Dit zorgt er voor dat als we vervolgens alle instrumenten apart opnemen, dat je steeds wel met de band mee kan spelen als je wil. Meestal nemen we de ritmesectie van drums en bass wel degelijk samen op en doen we vervolgens overdubs van gitaren en toetsen terwijl Melissa in de vocal booth boven experimenteert met zangpartijen.

Het is misschien een ietwat afwijkende manier van werken, maar het laat ons toe zeer snel en fijn te werken en er als groep echt te staan. Er zijn wel een paar voorwaarden, naast bijvoorbeeld dus genoeg ruimte. Zo zijn alle muzikanten in de band – de ritmesectie op kop – meer dan behoorlijk ritmevast en gebeurt er telkens weer iets magisch als we samen spelen waarbij de som meer wordt dan de delen.

En dan morgen komen oude bekenden langs in de studio van Augustijn om de sax-, trompet- en trombone-partijen in te spelen. Daarover later meer!

2 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.