Op de afbeelding bij deze blogpost zie je de legendarische Neumann U67 microfoon. Tip: zoek de prijs niet op, want je wil nog slapen. Bij onze favoriete studio Daft hebben ze er eentje, een echte, geen reissue. En we hebben hem gebruikt voor de opnames. Heerlijk.

Toch is er een song op de nieuwe plaat die niet met deze legendarische microfoon is opgenomen, maar wel met een Shure SM58:

Deze microfoon is ook legendarisch. Je hebt hem ongetwijfeld al honderden keren in je leven gezien op podia of als een band speelt op televisie, maar nooit bij stilgestaan. Het is zowat het werkpaard onder de microfoons en kost zowat 100 keer minder dan wat je nu betaalt voor de (reissue van de) Neumann. Waarom zingt Melissa dan door deze microfoon op een van onze nieuwe liedjes?

Toen we een welbepaalde song opnamen gebeurde er iets magisch in de studio. Het lied was een last-minute toevoeging aan de plaat. Die ochtend had ik zelfs nog een extra strofe geschreven in bed. Zoals hier beschreven nemen we altijd samen de guide track op beneden in de grote studioruimte. We speelden dus allemaal de song in met Melissa bij ons meezingend door de Shure, waarna ze gewoonlijk naar boven gaat voor definitieve vocals door de dure microfoon in de vocal booth. Maar die ene vocal beneden, met de band allemaal samen spelend, die was zo perfect. Melissa zong hem nog ook door de Neumann en deed dat fantastich, maar die eerste take, nooit bedoeld om te bewaren, met iedereen samen, waarbij vooral ook iedereen reageerde op wat Melissa zingt, waarbij je de groep echt samen aan het werk hoort, tja… konden we die maar bewaren.

Maar het straffe nu is, de paar mensen die de plaat al mogen horen hebben, merken er niets van. Het heeft Staf Verbeeck die de plaat mixt echt wel wat werk opgeleverd, maar door zijn straffe kwaliteiten en zeer zeker door de performance van Melissa, hoor je het verschil niet. Melissa is niet alleen. Er zijn verschillende beroemde zangers die in de studio met de SM58 inzingen, zo zou Bono het bijvoorbeeld af en toe doen.

Oh, welke song is het? Vergeet ik dat nu toch hier te noteren. Kijken of jij het kan ontdekken als de plaat later dit voorjaar uitkomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.