De komende weken zal ik de achtergrond achter de 12 tracks van Kiss Me Twice geven als opstapje naar de release van de plaat. Het is niet de bedoeling om de betekenis(sen) van de tekst te duiden, zelfs in de groep zijn er vaak meerdere interpretaties. Wel de muzikale puzzelstukjes die tot de song hebben geleid.

Summer Breeze

De track die geen song is, maar toch van dag 1 op de planning van deze plaat stond. De collage van geluiden lijkt realistisch, maar kan het niet zijn. De enkele pianonoten en de slidegitaar vertellen maar 1 boodschap. Ze gaan niet mee in zon, zee en strand. Ze zijn in gedachten al lang niet meer in de zomer.

De conceptuele inspiratie voor deze track komt uit drie elementen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben:

  • White Christmas
  • Everybody’s on the run
  • Veel te veel luisteren naar Pink Floyd

Misschien moet ik dit toch wat verduidelijken.

  • White Christmas: weinig mensen beseffen het maar in de meeste versies van deze kerstklassieker ontbreekt een cruciaal deel. Maar als je naar deze versie van Barbara Streisand luistert, een van de weinige volledige versies, dan krijgt de song opeens een hele andere betekenis. Opeens wordt het duidelijk waarom er gedroomd wordt van een witte kerst. Het is misschien wel kerstmis, maar je voelt niet echt een kerstsfeer op het strand van Los Angeles…
  • Everybody’s On The Run van de debuutplaat van Noel Gallagher en zijn High Flying Birds begint niet direct. Niet toevallig. Onwillekeurig zet de luisteraar de platendraaier, cd-speler, computer of  iPod wat luider vanuit de gedachte dat het ding te stil staat. En dan komt de song majestueus, overweldigend luid binnen.
  • Pink Floyd: deze collage kan zeker niet tippen aan de vele geluidsexperimenten die de platen van deze groep kleurden, maar de combinatie van piano en slidegitaar is een verstild eerbetoon aan David Gilmour en Richard Wright.

2 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.