Of u Edward beluistert met open of gesloten ogen, mag u zelf kiezen.
Als u de beelden maar laat komen.

De nieuwe cd van de vijfkoppige Oost-Vlaamse band Blue and Broke is immers geënt op beelden: 12  werken van de Amerikaanse schilder Edward Hopper zorgden elk voor inspiratie voor een nummer.

Hopper legde mensen onverhoeds vast op doek als een verscholen fotograaf, ergens in hun verhaal, rijkgekleurd, gedetailleerd en realistisch, maar ontdaan van alle smuk, vaak alleen met hun eenzaamheid en gedachten.

De vertaling naar muziek en Engelse tekst door Pedro De Bruyckere – bezieler, songwriter, gitarist én producer van Blue and Broke – levert eenzelfde gevarieerd maar herkenbaar palet op aan klanken: rijkelijk, maar zonder bling bling, mét humor tussen de serieuze noten en de regels in.

De luisteraar wordt op deze eerlijke cd meegenomen door diverse settings die toch samenhangen als het leven zelf. Hij proeft naar blues en gospel, pop en crooner, en blijft toch zijn heel eigen sound behouden.

Blue and Broke maakte een warme luisterplaat, en toont als groep te zijn gegroeid. De ritmesectie (Augustijn Vermandere op bass en Niels Delvaux op drums) is heerlijk op elkaar ingespeeld en laat ruimte voor zowel gitaar als (massa’s!) orgels en piano (Danny Verstraete). De heldere stem (Melissa Anthuenis) of de ruigere versie (Pedro De Bruyckere) vertolken gevat momentopnames uit het leven en gevoelens die daarmee samengaan.

Warme, intieme, spetterende, grappige, duistere, melancholische, pragmatische, mijmerende, gespannen en ontspannen personages en melodieën passeren de revue. Met een knipoog. Of zijn het allemaal momenten uit het leven van slechts twee mensen?

Waar hun vorige cd, Kiss me twice, nog in diverse sessies werd ingeblikt gespreid over twee jaar, kwam deze plaat grotendeels tot stand in een gezamenlijke studiodriedaagse van de vijf bandleden. Het moet gezegd: de backing vocals van My Groovy Sisters en blazers die je kan kennen van Lady Lynn of Admiral Freebee zijn de kers op de taart om de vingers bij af te likken. En die taart moet smaken, want de groep wist zonder probleem Staf Verbeeck te strikken voor de mixing. Edward is te verkrijgen bij de gangbare platenzaken, en fysiek en digitaal via alle online kanalen.


Edward  –  Blue and Broke

Uitgegeven door Bluemusic.be
Distributie: Mediadub
EAN: 8438476171016

Verschijnt op: 25 april 2018 en overal te bestellen (online en ook offline, steun je lokale platenwinkel!)

Blue and Broke is:

Vocals: Melissa Anthuenis
Guitars & vocals: Pedro De Bruyckere
Piano’s, Mellotron & Hammond: Danny Verstraete
Bass: Augustijn Vermandere
Drums, triangle & foot steps: Niels Delvaux

Backings & Gospel Choir: My Groovy Sisters

Horns + horns arrangements: Yves Fernandez, Frederik Heirman & Marc De Maeseneer

Recorded by Lukas Raport @ Daft Studio, Malmedy
Horns & vocals recorded by Augustijn Vermandere, Oostende
Mix: Staf Verbeeck @ Stiff Studio, Antwerpen
Mastering: Pieter Dewagter, Equus.

All songs written, composed & produced by P. De Bruyckere.

Design by www.magelaan.be